Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Satoa ja savusaunaa

Installaatioita, kuvia ja videoteos

Ars Libera 60 juhlavuoden näyttelysarja,
Galleria Ars Libera, Kuopio, 15.-25.11.2018

Rajut sääilmiöt koettelevat näinä aikoina sekä luontoa että ihmisiä ympäri maailman. Kuivuus tuhoaa ruokakasveja, maastopalot, tulvat ja myrskyt piinaavat ihmisiä. Näyttelyssäni oli esillä installaatioita ja kuvia näistä teemoista.

Esillä oli satoa Suomen Savon lämpimästä syksystä ja Etelä-Afrikan puoliautiomaan kuivasta keväästä. Kuten myös puhdasta vettä Suomesta ja rooibosjuomaa Etelä-Afrikasta. Ilmasto- ja saasteongelmat ovat globaaleja ja koskettavat kaikkia pallomme asukkaita.

Yllä ikkunassa Kurpitsatarha, vasemmalla Matkamuistot, keskellä Kalebassitaivas ja viljasihti, oikealla Kattaus. Alla osa Kurpitsatarhasta.

Yläkerrassa oli installaatioita, jotka rakensin lukuisilta Afrikan reissuiltani kertyneistä puuesineistä ja kalebasseista. Tuunasin niitä ja korjasin särkyneitä. Lasipurkkeihin ja purnukoihin keräsin luonnonantimia sekä pohjoisesta että etelästä, enemmän ja vähemmän: pihlajan- ja katajanmarjoja, rooibosia, kankerbosia, siemeniä. Jotkut näistä ravinto- ja lääkekasveista ovat uhanalaisia.

Yllä Satoa, osa. Alla sommitelmia teoksesta Kattaus.

 

Alakerrassa oli esillä muunnelma Savusauna 100 -videoinstallaatiosta: video savuavasta saunasta kera sen antimien. Siis vesiämpäreitä, kiuaskiviä, lyhtyjä, vesileluja ja saunakukkia kehoituksella Istu penkille, rauhoitu ja ihmettele. Maailmassa on toistaiseksi jotain pysyvää. Taiteilija tarjosi janoisille sauna- ja rooibosjuomaa.

Savusauna 100, videoinstallaatio, 2017-2018. Video, ämpärit, vesi, tuhka, kiuaskivet, amme, vesilelut, saunalyhdyt.

Karhunvattu ja Ruskolilja sarjasta Saunakukkia, 2018. Valokuvat kapalevylle.

 

Minne kaikki menevät? Matkamuistot (osa), 2018. Tuunatut nigerialaiset puuesineet.