Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

LUUVALOA

Kristiina Korpela ja Reetta (nyk. Aarni) Korpela

Kulmagalleria, Porthaninkatu 17, 00530 Helsinki
29.10.-21.11.2004, ma-pe 9-18, la-su 12-16

Kristiina Korpela: Milky way, 2004 (osa). Lasi, maito, tutit.

Kristiina Korpela: Punainen virta, 2002-2004 (osa). Lasi, pihlajauute.

Kristiina Korpela: Punainen virta, lähikuva.

Näyttelytiedote

Kristiina Korpela rakentaa gallerian ikkunoihin elämänvirtaa lasisilla pisaroilla jotka viittaavat siittiöihin, vereen ja maitoon. Ei vähempään kuin syntymään ja kuolemaan, hedelmälliseen kiertokulkuun. Pisaroiden nesteet on uutettu luonnosta, mm. omenoista, pihlajan- ja katajanmarjoista sekä lehmänmaidosta.

Reetta Korpelan viehtymys luurankoon hahmona on saanut alkunsa kiinnostuksesta arkeologiaan ja historiaan. Luurankokuvat muistuttavat siitä, että elämme olemattomuuden ja olemattomuuden välissä: että elämä on kallisarvoista mutta ei kovin vakavasti otettavaa. Kuvat on tehty piirtämällä ja maalaamalla läpinäkyville materiaaleille, pleksille ja lasille.

Reetta Korpela: Tanssilaatikko, 2004 (osa). Lasimaali lasille, puu.

Molempien teokset ovat kerroksellisia, moniulotteisia, muuttuvia ja särkyviä. Ikkunat näkymineen ja heijastuksineen ovat osa Kristiina Korpelan installaatioita. Reetta Korpela käyttää päällekkäisiä kuvia ja kuvien varjot ovat osa kokonaisuutta.

Näyttelypaikalla on merkitystä: Taidetta pitäisi esittää kaikkialla siellä missä ihmisiä elää ja kulkee. Paikalla on myös henkilökohtainen merkitys: Kristiina Korpelan vanhemmat, siis Reetta Korpelan isovanhemmat on vihitty Kallion kirkossa joka näkyy gallerian ikkunasta ja tulee näin osaksi näyttelyä. Reetta Korpela asuu nykyään Kalliossa.

Kristiina Korpela on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taiteen maisteri, joka työskentelee vapaana taiteilijana Kuopiossa. Hän on opiskellut myös Helsingin yliopistossa. Hän tekee tila- ja ympäristöteoksia, installaatioita ja poikkitaiteellisia projekteja. Mittavimpia ovat olleet Helsinki 2000 -tapahtumien kautta kulkenut Virtaava Baari ja ANTI-contemporary art -festivaaleilta 2002 alkanut Kiskot vievät -projekti joka etenee rataosuudella Kuopio-Pieksämäki-Kouvola-Pasila. Ulkomailla hänen teoksiaan on ollut esillä Irlannissa, Portugalissa, Kanadassa, USA:ssa, Belgiassa ja Etelä-Koreassa.

Reetta Korpela on opiskellut Helsingin yliopistossa, opiskellut perämieheksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa ja suorittanut graafisen suunnittelun opintoja Pekka Halos -akatemiassa. Hän on voittanut kaksi palkintoa Kemin sarjakuvakilpailuissa ja tehnyt kuvituksia oppikirjoihin ja lehtiin, mm. Pieni Kuolema -sarjaa Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen. Hän on työskennellyt kokeellisissa teatteriproduktioissa, tänä vuonna teatteri Naamio ja Höyhenen Beyond the Red Room -esityksessä, joka edusti Suomea Kairon kokeellisen teatterin festivaaleilla.

Yhteistyökumppanit
Lasinpuhallus: Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo / Lasisirkus, Nuutajärvi
Valot: Riikka Korpela (nyk. Vuorenmaa) / VÄS
Laatikot: Tauri Kankaanpää
Avajaisperformanssi: Teatteri Naamio ja Höyhen

Kuvat ylhäältä alkaen: Punainen virta ja pallopäät. Keltainen virta ja lumisade. Valkoinen virta ja lumipallotyttö. Alinna Reetta Korpela: Pieni ja Iso, 2004, akryyli pleksille. Kuvat: Kristiina Korpela.