Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Autiomaa kukkii

Valmed ry:n ryhmänäyttely Kaiken muutos,
Galleria Värinä, Rovaniemi 2019;
VB−valokuvakeskus, Kuopio 2020;
Centrala-galleria, Birmingham, Iso-Britannia 2020-21

 

 

Autiomaa kukkii -teoksen materiaali on kuvattu vuoden 2018 lopulla Karoon puoliautiomaassa Sutherlandissa, Etelä-Afrikassa. Vierailin siellä observatorioalueella, jossa tehdään kansainvälistä avaruus-, ilmasto- ja säätutkimusta. Aluetta hallinnoi South African Astronomical Observatory (SAAO), jota johtaa suomalainen Petri Väisänen, tutkijoita on ympäri maailman ja dataa lähetetään digitaalisesti joka ilmansuuntaan. Kansainvälinen yhteistyö tuottaa tietoa kaikkien maiden käyttöön. Observatorio ja radioteleskoopit sijaitsivat keskellä ei mitään, valosaasteen ulottumattomissa.

 

 Valokuva-palapelini koostuu säänkestävälle materiaalille printatuista valokuvista (78 x 78 cm, 2019). Kokonaisuus muuntautuu paikan ja käytettävissä olevan tilan mukaan. Alla osia kokonaisuudesta.


Autiomaa kukkii / Aloe


Autiomaa kukkii / Daisy


Autiomaa kukkii / Puun istutus

 

Kuvasin myös Sutherlandin pikkukaupunkia ja sen elämää. Kaupungissa työskentelee sekä valkoisia että värillisiä ihmisiä. Seutu houkuttelee puoleensa ympäristöstä kiinnostuneita matkailijoita läheltä ja kaukaa.


Autiomaa kukkii / Raunio


Autiomaa kukkii / Sutherlandin kaupunki


Autiomaa kukkii / Ihmekukka

 

Valokuva-palapelini oli esillä Valmed ry:n Kaiken muutos -näyttelyissä Galleria Värinässä Rovaniemellä 2019 ja Kuopion VB-valokuvakeskuksessa 2020. Sommittelin teoksen paikan ja tilan mukaan. Pienemmässä Värinässä taiteilijoita oli mukana viisi, suuremmissa VB:n tiloissa 12.

VB:n näyttelyssä kävijöiltä kerättiin Viestejä tuleville. Myös taiteilijat kirjoittivat viestinsä, ohessa omani.

Ilmastonmuutos ei ole uskon asia vaan tiedon. Vanhempi polvi pääsee pois kärventymästä tästä maanpäällisestä helvetistä. Nuoriso voi pelastaa avaruuden pallomme ja sen elämän: HYÖNTEISET, KASVIT, PUUT, ELÄIMET, IHMISET. Ja luoda paratiisia maan päälle. Siinä tarvitaan tietoa, moraalia, empatiaa sekä rohkeutta ajatella ja toimia. ELÄKÖÖN NUORISO!
PS. Miten aiot elää?

 

Näyttelykiertue jatkui joulukuun alussa 2020 Centrala-galleriassa Birminghamissa Iso-Britanniassa. Koronasta johtuvan sulkutilan vuoksi galleria oli kiinni, mutta näyttelystä tehdyn esittelyvideon voi nähdä Youtubessa ja valokuvadokumentaation Facebookissa.


Autiomaa kukkii oikealla, vieressä Maria Kärkkäisen valokuvateoksia, vasemmalla Heli Mannisenmäen valokuva- ja piirrosteoksia. Valokuva Ian Davies / Centrala.

 


Autiomaa kukkii Centrala-galleriassa. Kuva Ian Davies / Centrala.