Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Savusauna 100

Ars Liberan vuosinäyttely Juuret(on) Suonenjoen Kellarikalleriassa 4.8.-29.9.2017

 

Savusauna 100 videoinstallaatio 

1917 syntynyt Ilona-mummo muisti ajan kun perhe muutti Nurkan tontilla rakenteilla olevaan tupaan ja kuoppasaunaan. Savusauna ostettiin Hameharjun Helmiltä ja se soudettiin Konneveden rannalta Kiesimän kanavan kautta Kiesimä-järven rantaan. Aluksi vaatteet riisuttiin saunan viereiselle kivelle, sittemmin Aimo-vaari rakensi jonkinlaisen lipan kiven ylle etteivät vaatteet kastu.

Porstua rakennettiin mies- ja naisvoimin ja siitä syntyi jonkinlainen puinen tilkkutäkki, jonka sisäseinälle tällättiin kerniliina tuulen pitimiksi. Kiuasta suurennettiin ja pienennettiin, materiaaleja siihen haalittiin sieltä sun täältä ja kiviä haettiin läheiseltä hiekkakuopalta, joskus jopa järven takaa. Vedet kannettiin emaliämpäreillä, saunassa ne mustuivat kuten myös räppänärätit, ja rautapata ruostui.

Koululaiset nikkaroivat käsityötunneilla tyylikkäitä löylykauhoja, jotka pyrkivät mystisesti katoamaan, ehkä lauteiden alle. Aikojen saatossa eri sukupolvien nuoret remusivat saunassa vanhempien poissa ollessa ja retostelivat myöhemmin miten pelastivat saunan palamiselta. Talvisaikaan ripustettiin lyhty ikkunan ulkopuolelle, lyhtyä tai kynttilää poltettiin myös porstuassa.

Lämmitystyyleistä kiistellään yhä: millaisia puita poltetaan, kuinka pitkään ja paljonko kerrallaan. Miten tuli sytytetään ja milloin sauna pannaan kiinni. Suurpiirteinen kaava on että 2 tuntia lämmitystä ja 2 tuntia kiinni (on muistettava räppänä!), jonka jälkeen joku saa heittää kitkulöylyt ovet avoinna. Katonrajan hyllyillä kypsyvät lämmittämisen aikana herkulliset saunamakkarat, jotka syödään kera oluen tai kaivoveden. Löylyistä juostaan laituri tömisten vilvoittavaan järveen, varsinkin lapset ovat ahkeria juoksemaan eestaas.

Saunan lämmittäjä on velvoitettu koristamaan porstuan saunakukkasella ja neuvottelemaan saunavuorot.

Kiitos suvun saunaperinne-tiedoista: Arja Forsbacka ja Uolevi Siikavirta

Kiitos videoavusta: Vera Launonen ja Ilkkamartti Kivelä

Alla talvinen savusauna printattuna koivuvanerille

Savusauna talvella